Menü

Levéltrágyák

Snajper 19N folyékony levéltrágya szilíciummal növények trágyázására.

Szántóföldi növények kedvezőtlen környezeti feltételekkel szembeni ellenálló képességének és termelékenységük növelésére irányuló innovatív kutatások folynak világszerte. A stressz elleni küzdelem egy szokatlan módja a növények levéltrágyázása és szilíciummal történő táplálásuk. A Snajper 19N szilíciumtartalmú folyékony levélműtrágya a 2% könnyen felszívódó szilíciumon felül további 19% nitrogént is tartalmaz. Az egész nitrogén amidos formájú. Kiváló minőségű felületkezeletlen karbamidból származik. A Nitrogén amid formája fokozatosan szabadul fel és ezáltal egyenletesen biztosítja a növények ellátását a vegetációs időszak alatt. 

A szilícium fontos szerepet játszik a növények életében, főként a kedvezőtlen környezeti feltételekkel szembeni védőmechanizmusok kialakításában.

 1. Növeli a növények betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállását - a megerősített sejtfalak természetes akadályt képeznek a gombaspórák és vírusos növénybetegségeket terjesztő szívószájú rovarokkal szemben.
 2. Csökkenti a növények megdőlését - a szövetek mechanikai ellenállásának növelése közvetlenül befolyásolja a szárak stabilitását - gabonanövények megdőlése.
 3. Korlátozza a párologtatást - a megerősített sejtfalaknak köszönhetően a növény kevesebb vizet veszít párologtatás útján.
 4. Növeli a növények alacsony és magas hőmérséklete szembeni ellenálló képességét.
 5. Enyhíti a növények vízhiányának (aszály és szikesedés) hatásait
 6. Növeli a növények foszforfelvételét nagyon savas és bázikus kémhatású talaj esetében. A kovasav H3PO4 felvehető foszfort szabadít fel mérsékelten oldódó kalcium-foszfátokból, agyagból és vasból, ezáltal Ca/Al/Fe-SiO4-szilikátokat hozva létre.
 7. Részt vesz a fémek(Al, Mn, Cd, Hg, Ni, Zn, Cu) savas és szennyezett talajban történő detoxikálásában.
 8. A tápanyagok, különösen a K, P és Fe jobb felszívódását és felhalmozódását eredményezi.
 9. 80%-al növeli a betegségekkel való ellenállóképességét.
 10. A merevebb és kevésbe ferde levelek javítják a foszforszintézis folyamatát.

Európában jelentősen lecsökkent a felvehető szilícium a mezőgazdaságilag intenzíven használt talajokban, ahol nem sok növényi maradvány (különösen szalma) van. 

Kutatási eredmények kimutatják, hogy a szilícium fontos szerepet játszik a növények kedvezőtlen környezeti feltételekkel (pl. talaj szikesedésével, a benne található méreganyagokkal és aszállyal) szembeni ellenállóságának növelésében.

A szilícium e jótékony hatása különösen fontos olyan körülmények között, amikor évről szűkül az engedélyezett növényvédő szerek jegyzéke, és a növények fertőzésekkel szembeni védelmének egyetlen módja gyakran csak természetes védekezőképességük stimulálása marad.
A szilíciumtartalmú SNAJPER 19N folyékony levéltrágya által a növényekbe juttatott jól felvehető szilíciummal csökkenthető a növényvédő szerek mennyisége, ezáltal a védekezés költségei és a környezet terhelése is csökken.

Kutatások igazolják, hogy a száraz körülmények között felvett szilícium hatékonyan csökkenti a növényekben a vízhiány hatását azáltal, hogy  elősegíti az ozmolitok felhalmozódását a sejtekben, korlátozza a vízveszteséget és javítja a növény ásványianyag-ellátását.
További fontos környezeti probléma a világon a talajok nehézfémekkel történő elszennyeződése. A növények annak érdekében, hogy megbirkózzanak a talajban fellelhető felesleges fémekkel, kétféle stratégiát alkalmaznak: kerülik a fémek gyökerek általi felvételét és inaktiválják a növényben a fémeket.

A szilíciumnak igazolt szerepek ezen folyamatok lezajlásában, Kutatások kimutatták, hogy a fémeket már a talajban megbénítják a kicsapódó fém-szilikátok. A szilícium megakadályozza továbbá a fémek bejutását a sejtek belsejébe.

A szilícium által stimulált és kontrollált fiziológiai folyamatok.

 • snajperhez

A Snajper 19 N szilíciumtartalmú folyékony levéltrágya alkalmazására vonatkozó kutatások.

Szántóföldi vizsgálatok metodikája.

Összehasonlításra kerültek a termés paraméterei, a klasszikus műtrágyákkal és a Snajper 19 N szilíciumtartalmú folyékony levéltrágyával trágyázott termékek kártevőfertőzései az őszi búza termesztése esetén.

Eddigi eredmények ismertetése.

A Snajper 19 szilícium-tartalmú folyékony levéltrágyával trágyázott növények esetében, a klasszikus műtrágyákkal trágyázott növényekhez képest az alábbiak figyelhetők meg:

 • körülbelül 16,8%-kal nagyobb gabonatermés
 • 9,2%-kal nagyobb magmennyiség a kalászokban
  1000 mag tömege 6%-kal nő
 • a növények magassága 5,2%-kal nő
 • a sejtek közötti térben a CO2-koncentráció 9,7%-kal alacsonyabb
 • körülbelül 3%-kal nagyobb rugalmasság és törésállóság
 • 49%-kal alacsonyabb búzatripsz fertőzés
 • 62%-kal alacsonyabb gabona-levéltetű-fertőzés

A Snajper 19 N szilícium-tartalmú folyékony levéltrágyával kapcsolatosan végzett vizsgálatok igazolják továbbá azt is, hogy a növény levéltrágyázása hatékonyabb tápanyagfelvételt biztosít a talajból, különösen foszfor tekintetében, ezáltal a növény trágyázásához történő szilícium hozzáadásával szabályozható a  bejuttatott foszfor mennyisége. A szilícium jobb vízfelvételt és vízfelhalmozást eredményez a növényekben, továbbá hatékonyabbá teszi a növények vízháztartását aszály és hőség idején.

Műtrágyák tárolása

  • műtrágya tárolása
Az 500 kg tömeget meg nem haladó rugalmas konténereket legfeljebb 3 rétegű halmokban lehet tárolni, amennyiben tömegük meghaladja az 500 kg-ot, akkor csak 2 rétegű halmokban.