Menü

Luboplon műtrágyák

A magas és – ami szintén fontos – stabil terméshozamok elérése céljából nem elégséges a csak NPK-val való műtrágyázás.

Az észszerű műtrágyázás megköveteli a másodlagos nyomelemek, vagyis a kalcium, magnézium és a kén megfelelő kiegyensúlyozását. Azért is, mert ezen összetevők szerepét gyakran még manapság is alábecsülik.

A másodlagos nyomelemek hatásai:

  • A növényben építő funkciókat látnak el, s részt vesznek a különböző folyamatok enzimatikus reakcióiban – az adott összetevő meghatározott sajátossága;
  • Növelik a növények biotikus stresszekkel szembeni ellenállóságát, vagyis a más élő organizmusok növényre gyakorolt hatását (kártevők, kórokozók);
  • Jelentősen növelik az elsődleges komponensek (NPK) hatékonyságát, főleg a nitrogénét, s ezáltal lehetővé teszik az eddig használt nitrogén műtrágyák adagjának csökkentését.

A Luboplon egy nagyon fontos műtrágya család, ugyanis ezek olyan termékek, melyek működése kétirányú. Minden Luboplon megfelelő táplálkozási funkciókat lát el s a kén, kalcium illetve magnézium értékes forrását képezi a növények számára.

Másrészről ezek a műtrágyák jótékony hatással vannak a talaj tulajdonságaira. A szemcsében található kalcium és magnézium szulfátok stabilizáló hatással vannak a talaj pH értékére s érzékelhetően csökkentik az alumínium toxikus hatását.

Érdemes fejben tartani, hogy a mérgező alumínium legerőteljesebben az erősen savas talajokban lép fel s károsítja a termesztett növények gyökérrendszerét. A Luboplonok remekül megállják a helyüket a gyenge talajokon, ahonnan könnyen kimosásra kerülnek a lúgos kationok, s ezáltal savasodásnak vannak kitéve. Függetlenül a talajtípustól a Luboplonokban található kalcium javítja a talaj szerkezetét, s a növény által a műtrágyából felszívott szulfátok a kationok felhalmozódását eredményezik a gyökérrendszerben. Ezen műtrágyák sokoldalúsága azt eredményezi, hogy ezek rendszeres használata ajánlott mindenféle talajtípusoknál.