Menü

Szuperfoszfát műtrágyák

A Szuperfoszfátok egy jól ismert és bevált márkanév.

Az ebben a műtrágyában található foszfor nagyon jól oldódik a vízben (a foszforvegyületek minimum 93%-a), s ennek köszönheti sokoldalúságát és a felhasználhatóságának széles skáláját.

Figyelembe véve a felhasználók különféle igényeit, a szuperfoszfátokat granulátum és por formájában gyártják. Az évelő ültetvények műtrágyázásának sajátossága miatt gyakran a por formájú műtrágya kerül használatra.

A foszforon kívül minden szuperfoszfát tartalmaz még kalciumot és ként. A kén hordozóanyagjai a különböző hidratációs fokú kalcium-szulfátok, melyek a műtrágya súlyának kb. az 50%-át alkotják. Külföldön és Lengyelországban végzett számos kísérlet egyöntetűen azt mutatja, hogy az egyszerű szuperfoszfátban található kén terméshozam növelő hatású. Ha a szuperfoszfátot vetés előtt használjuk, akkor a granulátum folyamatos szulfát felszabadítása nem okozza majd a szulfát anionok gyors kiöblítését, hanem biztosítja majd a megfelelő kén tápanyagellátást a vegetációs időszak végéig. A modern elmélet szerint a szuperfoszfátot ezek alapján foszforos-kénes műtrágyának kell tekinteni.